Ne çektim şu Harddisk’lerden.
harddisk

Ne çektim şu Harddisk’lerden.

Her şey bundan yaklaşık olarak 5 ay önce başladı. 3 yıl kadar önce topladığım bilgisayarımda hiç bir sorun yokken çat diye Bilgisayar harddisk’i görmez hale geldi. Sistem ve kullandığım tüm programlar SSD’de kurulu olduğu için bilgisayarı kullanımda bir sorun yaşamadım ancak arızalanan harddisk’te önemli dosyalarım vardı. Mesela tüm projelerimin yedekleri, yıllardır çektiğim 30 bin civarı fotoğraf, oyunların yedekleri ve filmlerin tamamı harddiskteydi.

Breaking Bad'in efsane sahnesi
Breaking Bad’in efsane sahnesi

Özellikle site verilerinin bir anda kaybolması çok kötü oldu. Diski çalışır hale getirebilmek adına çok uğraştım ancak hiç bir şekilde diski kurtaramadım üstelik içerisindeki verilerde yok olmuştu. Verileri kurtarmak adına bir çok bilgisayarcı gezdim ancak onların yapabileceği bir şeyin kalmadığını öğrendim. Son çare harddisk’in içerisindeki diski yada diskleri havasız ortamda çalışan başka bir harddisk’in diskleri ile değiştirmek ve içerisindeki verileri kurtarmaktı. Tabi havasız ortam her yerde bulunmuyor. Bunun için şehir dışında birkaç yer ile görüştüm ancak çok Profesyonel bir çalışma olduğu için ciddi miktarlar söz konusu olunca vazgeçtim ve harddisk içerindeki önemli veriler ile çöpü boyladı.

Çok şükür bir çok yedeğim 6 yıldır kullanmakta olduğum Samsung harici harddsik’im de vardı ve geri yükleyebildim. ancak güncel site verilerini kaybettiğim olay beni ekonomik olarak oldukça sarsmıştı. Olay bir harddisk’in bozulması ve yeni harddisk parası ödemekten ibaret değildi. Giden verilerin arasında onlarca müşterime ait bilgiler ve bir o kadar müşterime ait banner ve text link alımlarının detayları, başlangıç ve bitiş tarihleri vardı. Bunların tamamen yok olması benim kimin ne zaman ne kadar süre ile banner aldığı, süresinin ne zaman biteceğini bilememem anlamına geliyordu. Üstelik işin kötü tarafı işlerin en yoğun oldu zamana denk gelmesi. Normalin üstünde alım olması ve hiç tanımadığım kişiler ile çalışıyor olmam müşterime ulaşamama neden oldu. Bir çok banner süresinin dolmasına rağmen yayında kalırken bir çok banner ise süre bitiminde alıcıya ulaşamadığım için yeni ödeme ile uzatılacak olmasına rağmen silinmek zorunda kaldı.

Başladım yeni harddisk aramaya, olur böyle şeyler diyerek olaydan ders çıkarmadım ve arkadaşlarımın tavsiyelerine kulak vermeyerek yine Seagate marka ürün aldım. 7200rpm hızda çalışması ve fiyatının oldukça ekonomik olması tekrar Seagate Baracuda serisi harddisk almama neden oldu. Bu sefer 1TB yerine 3TB olanlardan aldım be bilgisayarıma taktıktan sonra biçimlendirerek kullanmaya başladım.

Aradan 2 ay ya geçti ya geçmedi bilgisayarda bir takım sorunlar olmaya başladı. Tam olarak sorunun nereden kaynaklandığını bulmam birkaç haftamı aldı diyebilirim çünkü ciddi bir sorun yoktu. Bir takım donmalar yaşadım önce, daha sonra AMD Gaming Evolved oyun için geriye dönük video kaydının ram’lar de sakladıktan sonra çıktı(render) almasını istediğim de bilgisayarın kitlenmesi ve AMD Gaming Evolved’in açık olduğunda Grand Theft Auto 5’de yaşadığım kaplama sorunları. Bir çoğunun ucu ekran kartına dayandığı için öncelikle AMD’nin yazılımsal sorunları olduğunu düşündüm, ancak durum öyle değilmiş. Bu sorunlar ile bilgisayarı 1 hafta kadar daha kullandım ve sistem açılırken(bios ekranında) harddisk’in geç tanımlandığını göz ucuyla fark ettim(anakart logosu yerine işlem penceresinin açık olmasının faydası). bunun üzerine harddisk’i full yedekleyerek(2,4TB yedek kolay olmadı, çoğu dosyayı sildim) diski biçimlendirip harddisk’in sata kablosunu ana karttaki farklı bir sata girişine taktım ve sorun çözüldü.

corsair gaming h2100 wireless dolby 7 1
Corsair Gaming H2100 Wireless Dolby 7.1

Sorun çözülmemiş bir süre gözden kaybolmuş. Geçtiğimiz günlerde çıkış yapan AMD’nin yeni driver’ı Radeon Software Crimson Edition’a geçiş yapmak için istediğimde sorun yaşamam ile başladı. Driver kurulumunda donma oldu ve bunun üzerine hali hazırda kurulu olan driver çalışmaz hale geldi. Bu sorunun yaşanması üzerine ben yine AMD’nin yazılımına laf etmeye başladım, sonuçta sorun driver kurulumda oldu ve sadece AMD’nin yazılımı kurulamıyordu. Yazılımı sorunsuz bir şekilde kurabilmek adına bilgisayarıma format atmak zorunda kaldım ancak format atmakta çözüm olmadı aksine ses sürücüsünün driver’ı ve kullandığım kablosuz kulaklığın(Corsair Gaming H2100 Wireless Dolby 7.1) driver kurulumunda da doma sorunu yaşadım. Bunun üzerine şüphelendiğim Ekran kartını tamamen sistemden söktüm ve ana kartın üzerindeki ekran kartı ile tekrar format attım ve driver’ları kurmaya çalıştım, ancak sorun çözülmedi. Ekran kartını takıp tekrar format attığımda ise bilgisayar internete bağlanmadı. Bilgisayarın internete bağlanmamasının nedeni ana karttandır dedim ama yinede kesin bir şey ortada olmadı işin birde SSD’yi kontrol etmek için sistemi SSD yerine harddisk’e kurmaya karar verdim. Sistemi harddiske kurduğumda sorun çözülmedi(SSD’nin ne kadar hızlı sistemi açtığını test etmiş oldum, arada %100’lük bir hız ve performans farkı var). Bunca denemeden sonra başkası olsa kasayı kapıp bilgisayarcının yolunu tutardı herhalde. Son bir çözüm olarak sistemden tüm ek bileşenleri sökmeyi denedim. Harddisk, Ekran kartı ve cd-rom’u söktüm(cd-rom’un ne suçu vardıysa artık) geriye kalan bileşenler sistemin çalışması için gerekli olduğu için ellemedim. Böylelikle sorunun çözüldüğünü gördüm ve ekran kartı ile cd-rom’u tekrar taktım. OMG sorun yok!!!

untitled 1
WD Elements

Ve bir kez daha Seagate‘in çıkardığı sorunlar yüzünden günlerce uğraşmış oldum. Şu an harddisk’i garantiye göndermek için hazırlıyorum ve yazıyı sıcağı sıcağına yazmak istedim. Son formatta sistemi harddisk’e kurmuştum ve tekrar SSD’ye kurmak için Harddisk’i biçimlendirdiğim de harddisk kullanılmaz hale geldi. Cihazın içerisinde bulunan disklerden bir tanesi görünüyor ama kullanılmaz durumda ve bu cihazın garantiden geldikten sonra çok fazla yaşamayacağı da kesinleşti. işte tamda bu sebepten kendime yeni bir harddisk almak niyetindeyim.

Tabi arşiv için harddisk lazım ve bendeki 6 yıllık emektar Samsun harici harddisk’in boyutu benim arşivin tamamını almaya yetmiyor. Bu yüzden yeni bir harddisk almaya karar verdim ve bu sefer tavsiyelere kulak vererek tercihimi Western Digital‘den yana kullandım. Gerek internette WD ürünlerine yapılan olumlu yorumlar gerekse arkadaşlarımın tavsiyeleri bu kadarda önemli rol oynadı. Umarım WD’de en az Samsung kadar beni idare eder ve uzun yıllar sorunsuz kullarımı. Tabi gönül ister Western Digital My Passport serisinden bir harici harddisk almak ancak çok fazla kullanmayacağım için Elements serisini tercih ettim ve 1TB USB 3.0 özelliklerindeki harddisk’i aldım.

NOT: Tüm bu sorunları çözmek için yaptıklarımı yazarken yazının daha fazla uzamaması adına yazmama karar verdim ve yazıyı kısaltabildiğim kadar kısaltmaya çalıştım.

ÖNEMLİ NOT: Bu bir kişisel blog yazısıdır ve herhangi bir art niyet bulundurmaz. tamamen yaşanmış sorunlara dayanır ve gerçeklerden objektif bir biçimde söz eder.

Bir şeyler söyle:

15 yorum
  • En iyisi gene Samsung. Bende de eski 1 TB Toshiba harici hard disk vardı. Kocaman ağır ışıklı ve prize takarak çalışıyordu. Tüm resimlerim onun içindeydi. Tabi o zamanlar bulut diye bir şey olmadığından başka bir yere de yedekleme yapamıyorduk. Bir gün çat diye bozuldu ve açılmamaya başladı. Kime götürdüysem içindeki verileri kurtaramadık. Sonuç olarak her şey çöpe gitti :(

  • Benimde zamanında HardDisk’im bozulmuştu durduk yere, ne çektiğinizi anlıyorum hocam. :D

  • Merhaba geçenlerde bilgisayarımı format atmak için bilgisayarcıya götürdüm. Temiz bir format atmasını istedim. Neyse beni arayıp bilgisyarın hazır diye. Bende gittim orda çalıştırdım bilgisayarı. Meğer hardisk ede format atmış. Hardiskte bulunan bütün belgelerim resimlerim programlarım silinmiş. Bu hardiskteki silinen resimleri programları geri getirme şansımız acaba varmıdır ?

    • Ne yazık ki bu pek mümkün değil. Ancak aşırı derecede önemli fotoğrafları kurtarmak isterseniz bu konuda oldukça ciddi olan kuruluşlar var. Ciddi ücretler karşılığında bazı teknolojilerin yardımıyla silinen veriyi geri getirmeyi başarabiliyorlar. Kurtarılacak verinin boyutu ise önemli bir etken. Ancak kullanıcı taraflı olarak kurtarma mümkün değil. Bunu vaat eden bazı programlar var ancak format ile silinmiş ve biçimlendirilmiş bir sistemde işe yaramayacaktır.

  • Artık harici hard diskler zamanla küçüldü ve çok kullanışlı hale geldi. Yedekleme için en güzel çözüm harici harddisk.

    Bu ara ne sıkıntılar çekimisiniz yav

  • İnanırmısınız 4 kere harddiskim yandı çok önemli verilerimi kaybettim en son 1 TB olan diski kurtarma merkezlerine vs. gönderdim çok para istediler oda disk aynalarının onarılacağı ve verilerin yok olabileceğini söylediler maalesef disk elimde kaldı herhangi darbe olmamasına rağmen bu zamana kadar hiçbir şeyden bu kadar çok çekmedim diyebilirim harddisk konusunda çok şanssız olduğumu düşünürdüm ama benim gibi sorun yaşayanlarda varmış demek ki.

  • Harici disk kullanman çok iyi olmuş. Yine de veri kaybı çok acı bir şey, geçmiş olsun.

  • Çok haklısın hocam ben de zamanında çok çektim harddisklerden neyse ki düşe kalka öğrendik artık :D

  • Yedekleme sizin için önemli ise en az 2 hard disk (sabit disk) takılabilen bir nas kullanmanızı öneririm. Nas kullanmak için bütçeniz yoksa eğer bilgisayarınızın sabit diskine güvenmemeniz ve yedek bir sabit disk bulundurmanız önemli. Yedek aldığınız taşınabilir diske güvenmeniz de doğru olmaz. Yedekleme için Bulut çözümler de deneyebilirsiniz. Google Drive 15 GB yedekleme alanı veriyor. Microsoft ve Yandisk de alternatif çözümler. verilerinizi paylaşıma açmadan şifreleyerek bulut depolarda yedekleyebilirsiniz. Ben özellikle sınav sorularımı ve sık kullandığım belgelerimi Google Drive içerisinde saklıyorum. flashdisk, hdd vb taşımadan işimi görebiliyorum. bilgisayarımda da 250 GB ssd var oda bana yetiyor.

    • Yankı zamanda bu konuda bazı geliştirmeler yaptım sistemimde. Şu an İşletim sistemi ve Programlarım 250GB Samsung 960 nVme M2SSD’de. Oyunlarım 500GB Samsung 860 SSD’de, Gerekli her şeyi ise 4TB WD HDD’de. Bu 4TB HDD için ise 1 tane daha 4TB HDD aldım ve tüm verilerin bir kopyasını bu HDD’de bulunduruyorum. Tüm bunlara ek olarak da herhangi bir sistem sorununda güvende olması için en önemli dosyalarımı WAVLİNK USB 3.1 destekli HDD istasyonu ile 1TB WD HDD’ye yedekliyorum, bunu da belirli zamanlarda şartelini açıp yedekleyip kapatarak çevrimdışı hele getirerek yapıyorum. Böylece artık kendimi güvende hissedebiliyorum.

      Bulut çözümleri ise ne yazık ki bana çok uzak. 3mbit yükleme hızı ile harici HDD’lerdeki verilerde dahil 6tb veriyi yedeklemem şu an mümkün görünmüyor.

  • Bende de Samsung harddisk var ve sanırım alalı 5-6 yılı geçti. Çok aktif kullanmıyorum. İçerisinde sadece özel ve önemli dosyalarımı yedekliyorum. Bir dönem film arşivi yapmaya kalkmıştım ama sonra vaz geçtim. Şu ana kadar bir sorunla karşılaşmadım çok şükür.
    Ama harddisk meselesi sanırım herkesi bir şekilde kendine meşgul ediyor. Eve gelen misafir çocuğu gibi bir şey. Öğrenciyken yaşadığım hırsızlık olayından sonra kendime ASUS marka dizüstü bilgisayar almıştım. Onu da film izlemek için niyetlendiğim bir gün düşürdüm ve harddiskin zarar görmesine neden oldum. Bad sector sorunları ile birkaç yıl cebelleştikten sonra yeni harddisk almaya karar verdim. Geçtiğimiz ay da PC harddiskimi değiştirip SSD’ye geçtim. Samsung ve ADATA arasında gitgeller yaşadıktan onra daha ekonomik diye ADATA SU650 SSD aldım. Şimdilik bir rahatsızlığım yok çok şükür.
    Kısaca; harddisk’in hayatımıza etkileri üzerine kitap yazılır :)

    • Adata’yı ilk defa şimdi senden duydum :) Baktım da benim pek kanım kaynamadı, sen memnunsan sıkıntı yok. Harici olarak Samsung ve Western Digital, dahili olarak Western Digital, SSD olarak Samsung, M2SSD olarak Samsung tavsiye ediyorum ben herkese. Bende 1 tane Samsung, 1 tane WD Harici HDD var. 1TB+4TB+4TB WD HDD, 500GB Samsung 860 Evo SSD ve 250GB Samsung 960 Evo NVMe M2SSD var.

Invalid OAuth access token - Cannot parse access token